..:: www.pha.be ::..
Contact | Login Medewerkers | Grotere letters: zoom in | Zoeken:DAGCENTRA VOOR PALLIATIEVE ZORG

Veel palliatieve patiŽnten willen thuis sterven, maar kunnen niet altijd 24u op 24u in het thuismilieu opgevangen worden. Hun verzorging betekent een zware fysieke en psychische belasting voor de omgeving. De palliatieve dagcentra zijn complementair aan de thuiszorg en kunnen een belangrijke ondersteuning bieden aan de mantelzorgers. Dagcentra bieden de patiŽnten een aangepaste, gespecialiseerde zorg die (tijdelijk) in het thuismilieu niet of moeilijk kan verleend worden. Ze kunnen bijdragen tot het fysieke en psychische comfort van de patiŽnt en voorkomen onnodige ziekenhuisopnames.
 
Een dagcentrum voor palliatieve verzorging biedt overdag opvang en verzorging aan palliatieve personen. Het dagcentrum maakt het voor een aantal mensen met een levensbedreigende aandoening mogelijk om thuis te blijven en om niet in een ziekenhuis of woonzorgcentrum te worden opgenomen. Zo kan het dagcentrum helpen de wens in te willigen van veel palliatieve personen om thuis te sterven.

Het dagcentrum doet dat door:

  • de gebruikers in het dagcentrum aangepaste, gespecialiseerde zorg te geven die thuis niet of moeilijk te verlenen is. Zo wordt het fysieke en psychische comfort van de persoon verhoogd en onnodige ziekenhuisopname vermeden;
  • via aangepaste activiteiten en via sociale contacten de autonomie en het psychologisch welbevinden van de persoon te verhogen (waardoor zijn draagkracht toeneemt en eventuele spanningen in het thuismilieu afnemen);
  • de belasting voor de mantelzorg (en eventueel ook voor de betrokken zorgverleners van de eerste lijn) te verminderen, doordat de persoon bepaalde dagen in het dagcentrum doorbrengt.
 

VOOR WIE IS EEN DAGCENTRUM VOOR PALLIATIEVE VERZORGING BEDOELD?

Mensen met een levensbedreigende aandoening willen vaak thuis sterven. Ook al zijn er diensten die thuisverzorging bieden (en zijn er maatregelen om die thuisverzorging betaalbaar te houden), toch is die thuisopvang niet altijd evident.

Er kunnen zich allerlei crisissituaties voordoen, onder andere op het vlak van pijn- en symptoomcontrole en op psychisch vlak. De verzorging van een terminale persoon is bovendien een fysieke en psychische belasting voor de personen in de omgeving, die op alle dagen en alle uren de nodige zorgen moeten geven. De psychische toestand van de terminale persoon kan ook extra spanningen meebrengen (mede doordat de leefwereld van de zieke sterk ingeperkt is).

Een dagcentrum kan de patiŽnt verzorging bieden die thuis niet altijd mogelijk is. Bovendien kan de opvang op bepaalde dagen de andere verzorgers en mantelzorgers ontlasten. Zo kan een dagcentrum een alternatief zijn voor opname in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

Zeker voor mensen die alleen wonen is een dagcentrum extra belangrijk om opname in een ziekenhuis te vermijden of in te korten.

 

ERKENDE DAGCENTRA VOOR PALLIATIEVE VERZORGING IN PROVINCIE ANTWERPEN

Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA) vzw, UA - Domein Fort VI - Edegemsesteenweg 100 bus 2 - 2610 Wilrijk ?T. 03 265 25 31 ?E. pha@uantwerpen.be