..:: www.pha.be ::..
Contact | Login Medewerkers | Grotere letters: zoom in | Zoeken:


WANNEER START PALLIATIEVE ZORG
 
Bij de eerste definitie van palliatieve zorg was er nog een duidelijke breuklijn tussen de curatieve behandeling en de palliatieve zorg. Of zoals menig zorgverlener in de Angelsaksische landen in de zestiger jaren: "zich gaan toeleggen op de eeuwenoude plicht van barmhartigheid en weldoen". In het medisch dossier noteerde men als verder beleid: ďtender love and careĒ. Dit plaatste de palliatieve zorg diametraal tegenover de curatieve zorg.
 

Palliatieve zorg is meer dan koesteren, warme zorg, beschermen en passief lijdzaam toezien. Daarom stelde de WHO duidelijk dat het een actieve totaalzorg is voor patiŽnten van wie de ziekte niet meer reageert op curatieve behandeling. Omdat de overgang van de curatieve fase in de palliatieve fase meestal niet abrupt voorkomt in de praktijk, is het belangrijk deze zorg vroeg na de diagnose te implementeren in het zorgbeleid. Immers ook de kankerpatiŽnt en de chronisch zieke patiŽnt hebben recht op een fysische, psychische en morele ondersteuning. In onderstaand model wordt tevens op het belang van rouwzorg gewezen als integraal deel van zorgaanbod.
 

Een werkgroep van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC; 1993) lanceerde het begrip ondersteunende zorg. Deze zorg moet beschikbaar zijn tijdens elke fase van het ziekteverloop en los van eventuele intentionele curatieve behandelingen die patiŽnt nog krijgt. De definitie van de WHO houdt hiermee rekening en spreekt nu ook van een zorgbenadering.
 
 

 

Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA) vzw, UA - Domein Fort VI - Edegemsesteenweg 100 bus 2 - 2610 Wilrijk ?T. 03 265 25 31 ?E. pha@uantwerpen.be