..:: www.pha.be ::..
Contact | Login Medewerkers | Grotere letters: zoom in | Zoeken:


VOOR WIE IS PALLIATIEVE ZORG
De implementatie van de palliatieve zorgbenadering werd aanvankelijk voorbehouden voor de uitbehandelde terminale kankerpatiŽnten. Dit was en is nog steeds een moeilijk proces. Meer en meer studies wijzen erop dat deze palliatieve zorgbenadering ook bij andere patiŽntencategorieŽn kan worden toegepast zoals bij patiŽnten lijdend aan orgaanfalen (COPD, nierinsufficiŽntie, hartdecompensatie, AIDS,Ö ).
Meer nog dan bij de kankerpatiŽnten zijn er een aantal belangrijke obstakels zoals de onzekerheid over de prognose en het gebrek aan ervaring bij de hulpverleners van niet - kankerpatiŽnten. 

De onzekere prognose van de niet - kankerpatiŽnten lijdend aan een levensbedreigende ziekte is een belangrijke hindernis voor de artsen om te denken aan een palliatieve zorgbenadering. Mogelijk kan het begrip ďziektetrajectenĒ een hulpmiddel zijn.

PatiŽnten met een evolutieve chronische aandoening volgen meestal een bepaald ziektetraject. Het ziektetraject van kankerpatiŽnten heeft als kenmerk een meestal trage progressie, met een lang behoud van fysieke mogelijkheden en een duidelijke terminale fase.

Bij patiŽnten met orgaanfalen (COPD,Ö) is er een geleidelijke achteruitgang van hun functioneringsmogelijkheden met episodes van acute verslechtering (en ziekenhuisopname) en meestal toch een plots overlijden. Dit traject kan 2 tot 5 jaar duren.

Bij de hoogbejaarde en de dementerende patiŽnten is er trage maar geleidelijke afname van zowel hun fysieke als geestelijke vermogens. Alhoewel de start van dit traject soms onduidelijk is kan dit traject toch 4 tot 7 jaar duren.

Het gebruik van deze ziektetrajecten maakt het de zorgverleners gemakkelijker te focussen op de kwaliteit van het leven eerder dan te focussen op welke (nieuwe-) medische behandelingen er nog kunnen gestart worden.
 
 
 
HET CONCEPT VAN DAME CICELY SAUNDERS, DE DEFINITIE VAN DE WERELDGEZONDHEIDSORGANISATIE, HET KONINKLIJK BESLUIT VAN '91 EN DE ANDERE DEFINITIES, ZIJN ZOVELE BESCHRIJVINGEN VAN PALLIATIEVE ZORG. 
UITEINDELIJK ZAL HET DE PATIňNT ZIJN DIE IN SAMENSPRAAK MET ZIJN NAASTEN EN ZIJN ZORGVERLENERS, DE INHOUD VAN "ZIJN" PALLIATIEVE DEFINITIE ZAL BEPALEN.

 
Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA) vzw, UA - Domein Fort VI - Edegemsesteenweg 100 bus 2 - 2610 Wilrijk ?T. 03 265 25 31 ?E. pha@uantwerpen.be